Norcross är centralt beläget i Varberg och erbjuder en social miljö för företagare & entreprenörer.

Historia

Det är alltid spännande med historier om gamla hus. Och visst har även det här huset på Norrgatan 16 sin egna och lite speciella historia.

För det var nämligen så att om inte handelsresanden Otto Krook hade varit lite väl överförfriskad och därför handskats så vårdslöst med eld på sitt hotellrum den där kvällen i slutet av januari 1898 – ja, då kanske Hotell Varberg fortfarande hade huserat i den träfastighet som låg på den här adressen då.

Men inget gick att räddas denna ödesdigra kväll – hela huset, och därmed även hela hotellverksamheten, brann ner till grunden.

Som tur var vilade hotellets ägarinna, jungfru Albertina Sandberg, inte på lagrarna. Bara dryga året senare, 1899, stod ett nytt hotell återuppbyggt på samma adress – nu som ståtlig stenbyggnad i italiensk renässansstil. Hotell Varberg levde därmed vidare i ny och, med den tidens mått mätt, mycket modern tappning. Om väggar kunde tala så skulle vi nog få reda på både det ena och det andra.

Nu får vi förlita oss på gamla tidningsurklipp och på de historier som utspelat sig sedan 1972. Det var nämligen det året som Lars Kling, vår husvärd, tog över verksamheten och som drev den fram till julen 2013. Ingen kan som han vartenda skrymsle och varje vrå i huset!